Forrás: canva
Pörköltalap
A Pörköltalap a magyar konyha egyik alapköve, amely többi húsos ételünk alapja, mint a pörkölt, a gulyás, a lecsó. A Pörköltalap jó minőségű hagyma, fokhagyma és fűszerek alapos pirításával készül.
Hozzávalók
- 1 kg hagyma
 - 45 gerezd fokhagyma
 - 2 evőkanál Paprika
 - 1 teáskanál édes nemes paprika
 - Fél teáskanál csípős paprika opcionális
 - 1 evőkanál paradicsompüré
 - só és bors ízlés szerint
 - Fél dl növényi olaj
 
Eljárás
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk.
Egy nagy serpenyőben közepes lángon felhevítjük az olajat.
Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, majd alacsony hőmérsékleten addig sütjük, míg a hagyma üveges nem lesz (kb. 10 perc).
Belekeverjük a paprikát és a paradicsompürét, majd még 1-2 percig pirítjuk.
Sóval, borssal ízesítjük.
Ezután hozzáadjuk a húst, és addig főzzük, mígnem a hús színe megváltozik.
A már elkészült alapot majd hűtőben, jól zárható dobozban tároljuk, így bármikor elővehetjük, ha pörköltre vagy más húsos ételre vágyunk.