Almás lepény
Ez a recept az én nagyanyám szakácskönyvéből származik, aki azt állította, hogy az almás lepény a titkos fegyvere. Az általa hozott almákból készített tésztás sütemény mindig feldobta a családi összejöveteleket. Így készítem én.
Hozzávalók
- 4 szép Nagy alma
- 200 g liszt
- 100 g cukor
- 100 g vaj
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 tojás
- 1 Csomag vaníliás cukor
- csipet só
- Fahéj
Eljárás
Először is melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Vigyázzunk, hogy ne hagyjuk túlbecsülni, mert az alma hamarabb megéghet.
A következő lépésben hámozzuk meg az almákat, majd vágjuk kis kockákra. Az almás lepényt mindig nagy almákra készítem, így sokkal zamatosabb és lédúsabb lesz.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót. Ezek a száraz hozzávalók adnak majd struktúrát a lepénynek.
Egy másik tálban olvasszuk meg a vajat (ne legyen túl forró), majd adjuk hozzá a tojást és a vaníliás cukrot. A vajas keveréknek puha és sima állagúnak kell lennie.
Öntsük az almás keveréket a száraz hozzávalókhoz. A legjobb módja annak, hogy meggyőződjünk róla, hogy minden jól keveredik, az a kézi keverés.
Miután összeállt a tészta, nyomkodjuk bele egy kivajazott, lisztezett tepsibe, majd szórjuk meg a tetejét fahéjjal. Ez határozza meg az almás lepény jellegzetes ízét.
Süsd a lepényt a sütőben körülbelül 45 percig. Ha a teteje szépen megbarnult, akkor biztos, hogy kész. Távolítsuk el a sütőből, és hagyjuk kihűlni.