:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/jDQAwdCeM2i2WvjnFIyE/765dc1a81653a39a4bfbe525fd52f8.png)
Forrás: freepik
Bakonyi sertéstokány
A Bakonyi sertéstokány a magyar konyha remekei közé tartozik. A tokányok különlegessége, hogy nagyon ízletesek, húsosak, és a szaftjuk a legtöbb esetben az alapanyagokból készül, nem pedig plusz szószból. A Bakonyi sertéstokány, ahogy a nevéből is sejthető, egy hagyományos, magyaros, sertéshúsból készült étel.
Hozzávalók
- 800 g sertéshús (tarja, lapocka)
- 200 g füstölt szalonna
- 2 nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 g gomba
- 200 ml tejföl
- 11⁄2 dl fehérbor (száraz)
- 1 evőkanál pirospaprika
- 100 g vaj
- só, bors
- Petrezselyem
Eljárás
A sertéshúst kis csíkokra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk és kisütjük.
A hagymát apróra vágjuk és a szalonnazsíron üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát is.
Hozzáadjuk a húst, a pirospaprikát és fehérbort, majd sózzuk, borsozzuk.
Kevés vízzel felengedjük, és közepes lángon, lefedve puhára pároljuk.
Közben a gombát megmossuk, felszeleteljük és a vajon megpirítjuk.
Amikor a hús már majdnem kész, hozzáadjuk a gombát és további 10 percig főzzük.
A végén hozzáadjuk a tejfölt, jól összekeverjük és készre főzzük.
Tálaláskor petrezselyemmel megszórjuk.


:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/_Yc9-q8i2NdqXFCk_Ms9/2f14d6766c35bcac836ff7027fa373.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/RMF43z6wVLWzFNVlliWl/35976c04b9ad83012f371bce442d90.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/p5aCsUWppswXBzmhXrij/9b9c50c7ded411d86fd717aeafad62.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/IXBJeD4BUpcNoLoH7W2_/1141bf80685557600335eb7bbd3f91.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/DWwD49G8An32ylq0GbPt/27f1071280b0b5dc967b8b1cf75d9f.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/UIwJu_buc9j7tUruEXbn/3cd86005207f1c1deaa71103021ea5.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/I8O4rpUSH3G7T_92YGM3/c5d208813ebb878b2bb902c749fc84.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/G0fwLQD7j-cl_PR7tBXu/d99d96456288346534e682ceafe550.jpeg)












