:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/FjLvlawtkaRRHPKXdXae/a3e8a9610874939718061f0e603fa4.jpeg)
Forrás: Pixabay
Pizzatészta recept
A tökéletes pizzatészta alaprecept, mely bármely kezdő szakács számára könnyen elkészíthető.
Hozzávalók
- 1 kg fehér búzaliszt 200 g finomra őrölt búzaliszt
- 1 teáskanál finom tengeri só
- 14 g szárított élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
Eljárás
A lisztet és a sót egy tiszta munkafelületre szitáljuk, és kisebb mélyedést készítünk a közepébe.
Egy tálkában 650 ml langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és az olajat. Hagyjuk állni néhány percig, végül a mélyedésbe öntjük.
Fokozatosan összekeverjük a liszttel. Addig szükséges gyúrni, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapunk.
Helyezzük egy nagy tálba, és lisztezzük meg a tetejét. Fedjük le a tálat egy konyharuhával, és tegyük meleg helyiségbe körülbelül egy órára, amíg a tészta a duplájára nő.
Miután megkelt, borítsuk ki egy lisztezett felületre, és gyúrjuk át egy kicsit, hogy a kezünkkel kinyomjuk a levegőt. Akár azonnal felhasználható, vagy fóliába csomagolva hűtőszekrényben (vagy fagyasztóban) tárolható.
Ha azonnal használjuk, osszuk fel a tésztát annyi kis golyóra, ahány pizzát szeretnénk készíteni – ennyi tésztából hat-nyolc közepes pizza készíthető el.