HIRDETŐ

Forrás: Pixabay: RitaE

Svéd fahéjas zsemle házi készítésű élesztős tésztával

Ez egy igazi svéd családi recept, és otthon abszolút kedvenc, különösen a hideg napokon. Az élesztős tészta elkészítése egy kis türelmet igényel, de a friss, illatos svéd fahéjas tekercsek élvezete kárpótol a fáradságért.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
30

A tésztához:

  • 500 ml tej Hozzáadott
  • 150 g cukor Hozzáadott
  • 2 Kocka friss élesztő Hozzáadott
  • 150 g vaj Hozzáadott
  • 1 Teáskanál Hozzáadott
  • 1 Teáskanál Kardamom Hozzáadott
  • 950 g liszt Hozzáadott

A töltelékhez:

  • 150 g lágyított vaj Hozzáadott
  • 100 g cukor Hozzáadott
  • 2 Tablespoon Fahéj Hozzáadott

A feltéthez:

  • 1 habverővel tojás Hozzáadott
  • 2 Tablespoon Durva cukor Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

120 perc.
1. Lépés

A svéd fahéjas kifli recept elkészítéséhez először melegítsük fel a tejet egy lábasban, amíg langyos nem lesz. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a tészta sikerüljön. A túl meleg megöli az élesztőt, a túl hideg pedig nem fog megfelelően működni.

2. Lépés

Oldjuk fel az élesztőt és a cukrot a langyos tejben. Ezután adjuk hozzá a vajat, a sót, a kardamomot és a lisztet. Fontos, hogy a lisztet fokozatosan adjuk hozzá, hogy elkerüljük a csomósodást.

3. Lépés

Gyúrjuk a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ez akár 15 percet is igénybe vehet, de megéri - a jól összegyúrt tésztától lesz a fahéjas kifli tökéletesen habos.

4. Lépés

Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen pihenni kb. 1 órán át, amíg a tészta térfogata megduplázódik.

5. Lépés

Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket: Keverjük össze a vajat, a cukrot és a fahéjat.

6. Lépés

A megkelt tésztát még egyszer röviden átgyúrjuk, és két részre osztjuk. Enyhén lisztezett felületen mindkét részt kb. 3 mm vastag téglalap alakúra sodorjuk.

7. Lépés

Minden tésztadarabot egyenletesen megkenünk a töltelékkel, és a hosszabbik oldalról feltekerjük.

8. Lépés

A tésztatekercseket kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

9. Lépés

A fahéjas kifliket kenjük meg a felvert tojással, és szórjuk meg durva cukorral.

10. Lépés

Süssük a fahéjas kifliket 200 fokon körülbelül 15 percig. Sütés közben jól figyeljük őket, mert gyorsan megéghetnek. A családja imádni fogja ezt az édes svéd süteményt.

Hasonló receptek

Házi fahéjas tekercsek élesztő tészta

Ezt a receptet már többször elkészítettem, és minden alkalommal telitalálat. A fahéjas tekercsek kívülről kissé ropogósak, belülről csodálatosan puhák, és a zamatos édes cukormázréteg tökéletesen lekerekíti az egészet. Tökéletes kísérője egy csésze forró kávénak reggelente, vagy édes meglepetés a délutáni teához.

Osztrák diós striezel élesztős tésztával

Sok tortareceptet kipróbáltam az évek során, de a Nussstriezel receptje különleges helyet foglal el a szívemben. Ez a tipikus osztrák sütemény egyszerre habos és ropogós, melegséget és otthonosságot áraszt. Otthon a hideg téli napokon szeretjük a Nussstriezel-t sütni - a csábító illat, amely sütés közben szétárad a házban, egyszerűen páratlan.

Egyszerű fahéjas piskóta

Ez a fahéjas sütemény a családom abszolút kedvence, és a nagymamám régi receptje alapján készült. A sütemény bolyhos állagának és a fahéj aromás illatának kombinációja minden szívet megdobogtat, és csodálatos emlékeket idéz fel a meghitt gyermekkori pillanatokról.

Svéd "Lussekatter"

A Lussekatter vagy Lucia-macskák hagyományos svéd élesztős sütemények, amelyeket december 13-án Lucia alkalmából sütnek. Ezt a receptet már többször elkészítettem, és mindig nagy sikert arat a családom és a vendégeim körében. Puha, enyhén édes és páratlan sáfrányos ízű. Ebből a receptből körülbelül 20 darab készül.

Újévi perec

Az újévi perec hagyományos sütemény, melyet főként Németországban és a német nyelvű országokban sütnek és ajándékoznak újévkor. A perec szerencsét és áldást szimbolizál az új évre. A perec édes, puha, könnyed, és isteni ízű vajjal vagy lekvárral.

Almás pite élesztős tésztával

Ez az élesztős tésztával készült almás pite személyes kedvencem, és már többször is előkerült a konyhámban. Gyümölcsös, enyhe édességgel és a friss élesztő illatos melegségével ez a desszert minden alkalomra sláger.

Ensaimada de Mallorca

Az Ensaimada de Mallorca egy klasszikus mallorcai desszert, amelyet különösen megszerettem egy szigetországi nyaralásom során. Az élesztős tésztából készült lapos kenyér rendkívül könnyű, tökéletesen édes, és frissen a sütőből tálalva egyenesen mennyei. Pontosan az, amivel a havas téli reggeleken hazavihetünk egy kis darabka nyári hangulatot.

Édes leveles tészta karácsonyfák

Ez a recept mosolyt csal a családom arcára, különösen karácsonykor. Az édes leveles tésztából készült karácsonyfák nemcsak az ünnepi asztalra kerülnek, hanem tökéletes ajándék a barátoknak és a családnak is. Az a jó, hogy nagyon könnyen elkészíthetőek, és csak néhány hozzávalót igényelnek.

Hasonló receptek

Házi fahéjas tekercsek élesztő tészta

Ezt a receptet már többször elkészítettem, és minden alkalommal telitalálat. A fahéjas tekercsek kívülről kissé ropogósak, belülről csodálatosan puhák, és a zamatos édes cukormázréteg tökéletesen lekerekíti az egészet. Tökéletes kísérője egy csésze forró kávénak reggelente, vagy édes meglepetés a délutáni teához.

Osztrák diós striezel élesztős tésztával

Sok tortareceptet kipróbáltam az évek során, de a Nussstriezel receptje különleges helyet foglal el a szívemben. Ez a tipikus osztrák sütemény egyszerre habos és ropogós, melegséget és otthonosságot áraszt. Otthon a hideg téli napokon szeretjük a Nussstriezel-t sütni - a csábító illat, amely sütés közben szétárad a házban, egyszerűen páratlan.

Egyszerű fahéjas piskóta

Ez a fahéjas sütemény a családom abszolút kedvence, és a nagymamám régi receptje alapján készült. A sütemény bolyhos állagának és a fahéj aromás illatának kombinációja minden szívet megdobogtat, és csodálatos emlékeket idéz fel a meghitt gyermekkori pillanatokról.

Svéd "Lussekatter"

A Lussekatter vagy Lucia-macskák hagyományos svéd élesztős sütemények, amelyeket december 13-án Lucia alkalmából sütnek. Ezt a receptet már többször elkészítettem, és mindig nagy sikert arat a családom és a vendégeim körében. Puha, enyhén édes és páratlan sáfrányos ízű. Ebből a receptből körülbelül 20 darab készül.

Újévi perec

Az újévi perec hagyományos sütemény, melyet főként Németországban és a német nyelvű országokban sütnek és ajándékoznak újévkor. A perec szerencsét és áldást szimbolizál az új évre. A perec édes, puha, könnyed, és isteni ízű vajjal vagy lekvárral.

Almás pite élesztős tésztával

Ez az élesztős tésztával készült almás pite személyes kedvencem, és már többször is előkerült a konyhámban. Gyümölcsös, enyhe édességgel és a friss élesztő illatos melegségével ez a desszert minden alkalomra sláger.

Ensaimada de Mallorca

Az Ensaimada de Mallorca egy klasszikus mallorcai desszert, amelyet különösen megszerettem egy szigetországi nyaralásom során. Az élesztős tésztából készült lapos kenyér rendkívül könnyű, tökéletesen édes, és frissen a sütőből tálalva egyenesen mennyei. Pontosan az, amivel a havas téli reggeleken hazavihetünk egy kis darabka nyári hangulatot.

Édes leveles tészta karácsonyfák

Ez a recept mosolyt csal a családom arcára, különösen karácsonykor. Az édes leveles tésztából készült karácsonyfák nemcsak az ünnepi asztalra kerülnek, hanem tökéletes ajándék a barátoknak és a családnak is. Az a jó, hogy nagyon könnyen elkészíthetőek, és csak néhány hozzávalót igényelnek.

Reels

Új