Forrás: Youtube
Csodálatos quiche lorraine
Isteni szezonális egytálétel ebédre, vacsorára. Pénztárcabarát és még gyors is.
Hozzávalók
Tészta
- 25 dkg liszt
- 1 ks tojás
- 15 dkg vaj
- 1 ek tej
- 1 tk só
- 1 csipet kristálycukor
Töltelék
- 25 dkg húsos szalonna
- 1 Szál póréhagyma
- 3 ks tojás
- 21⁄2 dl zsíros tejszín
- 10 dkg reszelt sajt
- étolaj
- só bors szerecsendió
Eljárás
A liszt közepébe beleütjük a tojást, vajat, sót és a cukrot, majd összedolgozzuk. Amikor a vaj összeállt a liszttel, öntsük hozzá a tejet és összedolgozzuk. A tésztát gyúródeszkán erős mozdulatokkal gyúrjuk még át, azután formázzunk belőle egy kissé lapított gömböt, és helyezzük 15-20 percre a hűtőbe pihenni.
A pihentetett tésztát 2 mm vastagságúra nyújtsuk ki, helyezzük bele a sütőformába, villával szurkáljuk meg a felületét, majd tegyük visszaújabb 15 percre a hűtőbe. Ezt követően helyezzünk bele sütőpapírt és a pitesúlyokat.
200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd kivesszük a nehezéket és a sütőpapírt, és további 6-8 percig sütjük, hogy színt kapjon. A felvágott szalonnát lepirítjuk egy kevés olajon, majd hozzáadjuk a felaprított póréhagymát. A tojásokat felverjük, fűszerezzük, és hozzáöntjük a tejszínt meg a sajt egy részét.
A kisült tésztaalapba beletöltjük a szalonnás hagymát, és felöntjük a tejszínes-sajtos tojással. A tetejét megszórjuk a maradék sajttal.
200 fokra előmelegített sütőben, 20 percen át sütjük, amíg a massza megdermed és a felszíne szép pirult nem lesz.