HIRDETŐ

Forrás: vikif for iStockPhotos

Osztrák diós striezel élesztős tésztával

Sok tortareceptet kipróbáltam az évek során, de a Nussstriezel receptje különleges helyet foglal el a szívemben. Ez a tipikus osztrák sütemény egyszerre habos és ropogós, melegséget és otthonosságot áraszt. Otthon a hideg téli napokon szeretjük a Nussstriezel-t sütni - a csábító illat, amely sütés közben szétárad a házban, egyszerűen páratlan.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
12

A tésztához:

  • 500 g liszt Hozzáadott
  • 20 g friss élesztő Hozzáadott
  • 80 g cukor Hozzáadott
  • 1 Pinch Hozzáadott
  • 1 közepes tojás Hozzáadott
  • 250 ml tej Hozzáadott
  • 80 g vaj Hozzáadott

A töltelékhez:

  • 200 g őrölt mogyoró Hozzáadott
  • 100 g cukor Hozzáadott
  • 1 Teáskanál Fahéj Hozzáadott
  • 100 ml tej Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

80 perc.
1. Lépés

A Nussstriezel recepthez kezdjük a tésztával: keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót egy nagy tálban.

2. Lépés

A tejet enyhén felmelegítjük, és feloldjuk benne az élesztőt. Vigyázzunk, hogy a tej ne legyen túl meleg, mert ez elpusztíthatja az élesztőt, és megakadályozhatja a tészta megkelését.

3. Lépés

Adja hozzá az élesztős keveréket a tojással és a szobahőmérsékletű vajjal együtt a tálban lévő lisztes keverékhez. Gyúrjunk mindent jól össze, amíg sima tésztát nem kapunk. Javaslom, hogy legalább 10 percig gyúrjuk a tésztát - ez elősegíti a gluténképződést, és biztosítja, hogy a sütemény szép és habos legyen.

4. Lépés

Fedjük le a tálat egy konyharuhával, és hagyjuk a tésztát meleg helyen kb. 1 órán át kelni, amíg nagyjából a duplájára nem dagad.

5. Lépés

Közben elkészítheti a tölteléket: Keverjük össze a darált mogyorót, a cukrot és a fahéjat, majd fokozatosan adjunk hozzá annyi tejet, hogy kenhető masszát kapjunk.

6. Lépés

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen téglalap alakúra nyújtjuk, és egyenletesen elosztjuk rajta a diós tölteléket. Most tekerjük fel a tésztát a hosszú oldalról.

7. Lépés

Helyezze a tekercset egy sütőpapírral bélelt tepsire, és éles késsel többször vágja be a tetejét. Ez nemcsak a megjelenést javítja, hanem a vágások azt is biztosítják, hogy a sütemény egyenletesen emelkedjen a sütés során.

8. Lépés

Süsse a Nussstriezel-t 180 fokra előmelegített sütőben (felső/alsó hőfok) kb. 35-40 percig, amíg aranybarnára sül.

9. Lépés

Hagyja az osztrák tortát kissé kihűlni, mielőtt felvágja - így a diótöltelék csodálatos íze teljesen kibontakozik.

10. Lépés

A Nussstriezel határozottan az egyik abszolút kedvenc süteményem, és remélem, önök is szeretni fogják. Jó szórakozást a sütéshez!

Hasonló receptek

Házi fahéjas tekercsek élesztő tészta

Ezt a receptet már többször elkészítettem, és minden alkalommal telitalálat. A fahéjas tekercsek kívülről kissé ropogósak, belülről csodálatosan puhák, és a zamatos édes cukormázréteg tökéletesen lekerekíti az egészet. Tökéletes kísérője egy csésze forró kávénak reggelente, vagy édes meglepetés a délutáni teához.

Svéd "Lussekatter"

A Lussekatter vagy Lucia-macskák hagyományos svéd élesztős sütemények, amelyeket december 13-án Lucia alkalmából sütnek. Ezt a receptet már többször elkészítettem, és mindig nagy sikert arat a családom és a vendégeim körében. Puha, enyhén édes és páratlan sáfrányos ízű. Ebből a receptből körülbelül 20 darab készül.

Újévi perec

Az újévi perec hagyományos sütemény, melyet főként Németországban és a német nyelvű országokban sütnek és ajándékoznak újévkor. A perec szerencsét és áldást szimbolizál az új évre. A perec édes, puha, könnyed, és isteni ízű vajjal vagy lekvárral.

Ensaimada de Mallorca

Az Ensaimada de Mallorca egy klasszikus mallorcai desszert, amelyet különösen megszerettem egy szigetországi nyaralásom során. Az élesztős tésztából készült lapos kenyér rendkívül könnyű, tökéletesen édes, és frissen a sütőből tálalva egyenesen mennyei. Pontosan az, amivel a havas téli reggeleken hazavihetünk egy kis darabka nyári hangulatot.

Édes leveles tészta karácsonyfák

Ez a recept mosolyt csal a családom arcára, különösen karácsonykor. Az édes leveles tésztából készült karácsonyfák nemcsak az ünnepi asztalra kerülnek, hanem tökéletes ajándék a barátoknak és a családnak is. Az a jó, hogy nagyon könnyen elkészíthetőek, és csak néhány hozzávalót igényelnek.

Egyszerű fahéjas piskóta

Ez a fahéjas sütemény a családom abszolút kedvence, és a nagymamám régi receptje alapján készült. A sütemény bolyhos állagának és a fahéj aromás illatának kombinációja minden szívet megdobogtat, és csodálatos emlékeket idéz fel a meghitt gyermekkori pillanatokról.

Nagymama klasszikus vajas kekszei

Ez a recept az egyik kedvencem gyerekkoromból, amit a nagymamámmal készítettem. A vajas és ropogós kekszet nem csak könnyű elkészíteni, de mély emlékeket idéz, és különleges élménnyé teszi. Az évek során gondosan finomítottuk a receptet, és reméljük, hogy Önök is ugyanúgy élvezni fogják, mint mi mindig.

Házi kekszek lekvárral töltve

Ez a recept a családom sokéves keksz-szeretetének eredménye. A vajas tészta és az édes lekvár kombinációja egyszerűen ellenállhatatlan. Mivel számtalanszor sütöttem már ezeket a kekszeket különböző alkalmakra, biztosíthatom, hogy mindig nagy sikert aratnak, és gyorsan eltűnnek a tányérról.

Hasonló receptek

Házi fahéjas tekercsek élesztő tészta

Ezt a receptet már többször elkészítettem, és minden alkalommal telitalálat. A fahéjas tekercsek kívülről kissé ropogósak, belülről csodálatosan puhák, és a zamatos édes cukormázréteg tökéletesen lekerekíti az egészet. Tökéletes kísérője egy csésze forró kávénak reggelente, vagy édes meglepetés a délutáni teához.

Svéd "Lussekatter"

A Lussekatter vagy Lucia-macskák hagyományos svéd élesztős sütemények, amelyeket december 13-án Lucia alkalmából sütnek. Ezt a receptet már többször elkészítettem, és mindig nagy sikert arat a családom és a vendégeim körében. Puha, enyhén édes és páratlan sáfrányos ízű. Ebből a receptből körülbelül 20 darab készül.

Újévi perec

Az újévi perec hagyományos sütemény, melyet főként Németországban és a német nyelvű országokban sütnek és ajándékoznak újévkor. A perec szerencsét és áldást szimbolizál az új évre. A perec édes, puha, könnyed, és isteni ízű vajjal vagy lekvárral.

Ensaimada de Mallorca

Az Ensaimada de Mallorca egy klasszikus mallorcai desszert, amelyet különösen megszerettem egy szigetországi nyaralásom során. Az élesztős tésztából készült lapos kenyér rendkívül könnyű, tökéletesen édes, és frissen a sütőből tálalva egyenesen mennyei. Pontosan az, amivel a havas téli reggeleken hazavihetünk egy kis darabka nyári hangulatot.

Édes leveles tészta karácsonyfák

Ez a recept mosolyt csal a családom arcára, különösen karácsonykor. Az édes leveles tésztából készült karácsonyfák nemcsak az ünnepi asztalra kerülnek, hanem tökéletes ajándék a barátoknak és a családnak is. Az a jó, hogy nagyon könnyen elkészíthetőek, és csak néhány hozzávalót igényelnek.

Egyszerű fahéjas piskóta

Ez a fahéjas sütemény a családom abszolút kedvence, és a nagymamám régi receptje alapján készült. A sütemény bolyhos állagának és a fahéj aromás illatának kombinációja minden szívet megdobogtat, és csodálatos emlékeket idéz fel a meghitt gyermekkori pillanatokról.

Nagymama klasszikus vajas kekszei

Ez a recept az egyik kedvencem gyerekkoromból, amit a nagymamámmal készítettem. A vajas és ropogós kekszet nem csak könnyű elkészíteni, de mély emlékeket idéz, és különleges élménnyé teszi. Az évek során gondosan finomítottuk a receptet, és reméljük, hogy Önök is ugyanúgy élvezni fogják, mint mi mindig.

Házi kekszek lekvárral töltve

Ez a recept a családom sokéves keksz-szeretetének eredménye. A vajas tészta és az édes lekvár kombinációja egyszerűen ellenállhatatlan. Mivel számtalanszor sütöttem már ezeket a kekszeket különböző alkalmakra, biztosíthatom, hogy mindig nagy sikert aratnak, és gyorsan eltűnnek a tányérról.

Reels

Új