Forrás: Pixabay: phuonghoangthuy
Sűrű és tartalmas Babgulyás sertéshúsból
Szerintem a hús és a bab együttes íze igazán kiemeli a babgulyás zamatát, és a friss zöldségek, a hagyma és a fokhagyma erősíti azt. A végeredmény pedig mindig egy sűrű, tartalmas, krémes babgulyás, amit a családom imád.
Hozzávalók
- 500 g sertéshús (lapocka vagy tarja)
- 500 g száraz bab
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 2 Szál babérlevél
- só és bors ízlés szerint
- 2 zöldpaprika
- 1 paradicsom
Eljárás
A babot előző este be kell áztatni. Használok hozzá egy nagy tálkát, és jó sok vizet öntök rá, hogy jól ellepje.
A húsokat kockákra vágtam. Kicsi kockákra vágom - ezzel nem csak a főzési idő csökken, de jobban is lehet őket majd a forró ételben keverni.
A hagymát apróra vágom és egy nagy edényben, olajon üvegesre párolom. Lehetőleg nagy lángon csinálom, de vigyázva, hogy ne kapjon nagyon keresztbe. A hagyma a lelke ennek az ételnek, aztán nagyon fontos meddig pirítod.
Hozzáadom a húskockákat, és jól megpirítom őket. Érdemes vigyázni, hogy alaposan átsüljön minden oldala, hogy kellően ízletes legyen.
Az edényből kiveszem a húst, és a maradék olajon megpirítom a reszelt fokhagymát. Aztán hozzáadom a pirospaprikát és a köményt, és gyorsan elkeverem, hogy ne égjen oda.
Ezután hozzáöntöm a babbal együtt a húst, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Sózom, borsozom, és hozzáadom a babérlevelet.
Takaréklángon, lassú főzéssel, kb. 2-2,5 óra alatt főzöm készre az egészet. Időnként megkeverem, és ha szükséges, több vizet adok hozzá.
Amikor a hús és a bab már majdnem megpuhult, hozzáadom a kockára vágott zöldpaprikát és paradicsomot, és még 10-15 percig főzöm.