HIRDETŐ

Forrás: Youtube

Tökéletes kakaós fonott kalács

Puha és éppen annyira édes, hogy akár sonkával, akár lekvárral is tudjátok enni. Aki nem szereti a mazsolát, az nyugodtan hagyja ki belőle.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
1

Tészta

  • 250 ml meleg tej Hozzáadott
  • 25 g friss élesztő Hozzáadott
  • 70 g cukor Hozzáadott
  • 500 g liszt Hozzáadott
  • 1 csipet Hozzáadott
  • 1 Maroknyi mazsola Hozzáadott
  • 1 ks tojás Hozzáadott
  • 1 ks tojássárgája Hozzáadott
  • 60 g olvasztott vaj Hozzáadott
  • 1 ek kakaópor Hozzáadott

Kenéshez

  • 1 ks tojás Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

120 perc.
1. Lépés

A meleg tejben elkeverjük a cukor felét, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 5 perc alatt felfuttatjuk. A mazsolát beáztatjuk 30 percre kevés vízbe vagy rumba. Az átszitált lisztet és a sót összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, tojássárgáját, a cukor másik felét, a lecsepegtetett mazsolát, beleöntjük az élesztős tejet és elkezdjük összekeverni.

2. Lépés

Mikor összeállt a tészta, hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat és elkezdjük dagasztani a tésztát. Ha már puha, nem csomós, kivesszük a tészta egyik felét, a maradékot pedig bedagasztjuk. A tészta másik feléhez (amit az imént kivettünk) hozzáadjuk az átszitált kakaóport és ezt is bedagasztjuk (ha esetleg szárazabbnak tűnne, 1 teáskanálnyi tejet belekeverünk). A kétféle tésztát két edénybe rakjuk, pici olajjal lekenjük a tetejüket, letakarjuk őket és meleg helyen 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük. Mikor megkeltek, kissé átgyúrjuk őket és kisodorjuk: két hosszú, kb. 1 méter hosszú rudat formázunk belőlük.

3. Lépés

A négyes fonáshoz a fehér tésztahenger közepére rakjuk, merőlegesen a kakaós tésztarudat. Az alsó (fehér) rúd két végét egymással szemben áthajtjuk a kakaós rúdon, majd ugyanígy a kakaós két végét, egymással szemben a fehéren (Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl szoros a fonás, különben a kelés során nem lesz elég “tér” a kalácsnak nőni, így pedig sülés során kiszakadhat). Újra jön a fehér, a kakaós, így tovább, amíg el nem fogy a tészta. A végeket kissé összenyomjuk és a kalács alá hajtjuk, amit átrakunk egy sütőpapíros tepsire.

4. Lépés

A kalácsot lekenjük enyhén felvert tojással és meleg helyen 30 percet kelesztjük még. Mikor megkelt, újra lekenjük tojással és 175 fokon, kb. 30-35 perc alatt megsütjük a kalácsot. Hagyjuk kihűlni és szeleteljük.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új

Top kategóriák