HIRDETŐ

Forrás: Youtube

Tökéletes kakaós fonott kalács

Puha és éppen annyira édes, hogy akár sonkával, akár lekvárral is tudjátok enni. Aki nem szereti a mazsolát, az nyugodtan hagyja ki belőle.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
1

Tészta

  • 250 ml meleg tej Hozzáadott
  • 25 g friss élesztő Hozzáadott
  • 70 g cukor Hozzáadott
  • 500 g liszt Hozzáadott
  • 1 csipet Hozzáadott
  • 1 Maroknyi mazsola Hozzáadott
  • 1 ks tojás Hozzáadott
  • 1 ks tojássárgája Hozzáadott
  • 60 g olvasztott vaj Hozzáadott
  • 1 ek kakaópor Hozzáadott

Kenéshez

  • 1 ks tojás Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

120 perc.
1. Lépés

A meleg tejben elkeverjük a cukor felét, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 5 perc alatt felfuttatjuk. A mazsolát beáztatjuk 30 percre kevés vízbe vagy rumba. Az átszitált lisztet és a sót összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, tojássárgáját, a cukor másik felét, a lecsepegtetett mazsolát, beleöntjük az élesztős tejet és elkezdjük összekeverni.

2. Lépés

Mikor összeállt a tészta, hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat és elkezdjük dagasztani a tésztát. Ha már puha, nem csomós, kivesszük a tészta egyik felét, a maradékot pedig bedagasztjuk. A tészta másik feléhez (amit az imént kivettünk) hozzáadjuk az átszitált kakaóport és ezt is bedagasztjuk (ha esetleg szárazabbnak tűnne, 1 teáskanálnyi tejet belekeverünk). A kétféle tésztát két edénybe rakjuk, pici olajjal lekenjük a tetejüket, letakarjuk őket és meleg helyen 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük. Mikor megkeltek, kissé átgyúrjuk őket és kisodorjuk: két hosszú, kb. 1 méter hosszú rudat formázunk belőlük.

3. Lépés

A négyes fonáshoz a fehér tésztahenger közepére rakjuk, merőlegesen a kakaós tésztarudat. Az alsó (fehér) rúd két végét egymással szemben áthajtjuk a kakaós rúdon, majd ugyanígy a kakaós két végét, egymással szemben a fehéren (Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl szoros a fonás, különben a kelés során nem lesz elég “tér” a kalácsnak nőni, így pedig sülés során kiszakadhat). Újra jön a fehér, a kakaós, így tovább, amíg el nem fogy a tészta. A végeket kissé összenyomjuk és a kalács alá hajtjuk, amit átrakunk egy sütőpapíros tepsire.

4. Lépés

A kalácsot lekenjük enyhén felvert tojással és meleg helyen 30 percet kelesztjük még. Mikor megkelt, újra lekenjük tojással és 175 fokon, kb. 30-35 perc alatt megsütjük a kalácsot. Hagyjuk kihűlni és szeleteljük.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új

Top kategóriák

Mascarpone

140 receptek

Olcsó ételek

495 receptek

Cukkini

148 receptek

Sütés

2112 receptek

Vacsora

1663 receptek

Karfiol

66 receptek

Gyors ételek

2098 receptek

Sütemények

827 receptek

Köretek

953 receptek