HIRDETŐ

Forrás: Youtube

Utánozhatatlan Rákóczi-túrós pite

Ez a tipikusan magyar desszert, a szabadságharcos fejedelem emlékére lett megalkotva és azóta is alapdarabnak számít a cukrászdákban.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
6

Tészta

  • 250 g finomliszt Hozzáadott
  • 50 g porcukor Hozzáadott
  • 1 cs vaníliás cukor Hozzáadott
  • 1 ek szódabikarbóna Hozzáadott
  • 2 ks tojássárgája Hozzáadott
  • 200 g vaj Hozzáadott

Krém

  • 500 g tehéntúró Hozzáadott
  • 50 g porcukor Hozzáadott
  • 1 cs vaníliás cukor Hozzáadott
  • 2 ks tojássárgája Hozzáadott
  • 2 ek tejföl Hozzáadott
  • 1 ks citrom héj Hozzáadott
  • 3 ek búzadara Hozzáadott

Összeállítás

  • 4 ks tojásfehérje Hozzáadott
  • 200 g porcukor Hozzáadott
  • 400 g sárgabaracklekvár Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

100 perc.
1. Lépés

A tésztához az összes hozzávalót összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a hideg vajat. Ezt gyorsan összegyúrjuk.

2. Lépés

Amint összeállt a tészta, fóliával becsomagolva berakjuk pihentetni a hűtőbe minimum 30 percre.

3. Lépés

Közben a krémhez fogunk egy tepsit, majd a hűtőből kivett tésztát egyenletesen szétnyomkodjuk az alján. 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 12-15 percre, amíg aranybarnára pirul a teteje.

4. Lépés

A túrót botmixer segítségével krémesítjük, majd hozzáadhatjuk sorban a többi hozzávalót. Mehet bele a porcukor, a vaníliás cukor, két tojássárgája, a tejföl és a búzadara. Hozzáreszeljük még egy citrom héját, majd összekeverjük.

5. Lépés

A sütőből kivett tésztát megkenjük a baracklekvárral. Ezután rákanalazzuk a túrós krémet, majd visszarakjuk a sütőbe 30 percre 150°C-ra.

6. Lépés

A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, majd amikor már szépen habosodik, apránként hozzáadjuk a cukrot, míg kemény hab lesz belőle.

7. Lépés

A tojáshabot habzsákba töltjük, és klasszikus keresztező mintákat rajzolunk vele a sütemény tetejére. A megmaradt lyukakat kitöltjük a baracklekvárral, majd ismét visszatesszük a süteményt 20 percre a sütőbe 120°C-ra, hogy a tojáshab megkeményedjen.

8. Lépés

Amikor a sütemény elkészült, a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. Felszeletelve tálaljuk.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új