:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/Kv1thaRZoeYbhz_ILAoQ/90259bf8c325684d05b12ee065bbfb.jpeg)
Forrás: Pixabay
Hagyományos bejgli
Legalább évente egyszer illik nekiállni bejglit sütni. Ez a recept segít neked olyat remekművet alkotni, hogy minden vendéget elkápráztathatsz az ünnepek alatt.
Hozzávalók
- 400 g liszt
- 160 g vaj
- 40 g porcukor
- 10 g friss élesztő
- 1 dl tej
- 1 ks tojássárgája
- 1 csipet só
- 150 g őrölt mák
- 150 g őrölt dió
- 1 dl víz
- 80 g méz
- 40 g kristálycukor
- 1 kiskanál citromhéj
- 1 kiskanál narancs héj
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1⁄2 ks alma
- 2 ks tojás
- tojássárgája a megkenéshez
Eljárás
A lisztben elkeverjük a csipet sót, a porcukrot, a tojássárgáját és az apróra vágott hideg vajat. A tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A jól kidolgozott tésztát fóliába csomagoljuk, és másnapig hűtőben pihentetjük.
A megpihent tésztát két részre osztjuk. Mindkét részhez elkészítjük a tölteléket. Daráljuk le a diót és a mákot. Mindkettőt ízesítsük reszelt narancs- és citromhéjjal, illetve fahéjjal. Az almát reszeljük a mákhoz.
Egy kis lábasban készítsük el a töltelékhez való szirupot: 1 dcl vizet, 80 g mézet és 40 g cukrot. Amíg forró, fele-fele arányban rálocsoljuk a töltelékeinre, jól összekeverjük, és hagyjuk kihűlni.
Ezalatt felverjük a tojásfehérjét, és azt is a kihűlt töltelékekhez adagoljuk.
A tésztát lisztezett felületen nem túl vékonyra nyújtjuk. Adjunk hozzá egy egész tojást a maradék sárgájához, keverjük össze, majd kenjük meg a tészta minden oldalát.
Most jöhet a töltelék és lazán feltekerhetjük. Miután áthelyeztük a tepsire a tekercseket, fogpiszkálóval megszurkáljuk őket, és a tojásos keverékkel is megkenjük 2x.
Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra és ezen a hőfokon sütjük 8 percig, majd levesszük a hőfokot 180°C-ra és további 25 percig sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.