:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/KnBKLymN7huO-gbtouGx/971e8328f1f5cf6a3b3314e166d9fa.png)
Házi sajt recept
A házi sajt elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és a végeredmény egy ízletes és természetes sajt, amely tökéletes feltét különféle ételekhez, vagy egyszerűen csak a hagyományos kenyér mellé.
Hozzávalók
- 8 l friss, nyers tehéntej
- 4 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál kalcium-klorid (opcionális, a tej sajtkészítésre való alkalmasságának növelésére szolgál)
Eljárás
A tejet öntsük egy nagy fazekába, és melegítsük közepes lángon, közben állandóan keverve, amíg el nem éri a 32 Celsius-fokot. Ekkor adjuk hozzá a kalcium-kloridot.
Adjuk hozzá a citromlevet, keverjük el benne, majd hagyjuk a tej felületén a gént megjelenni. Ez általában 5-10 percet vesz igénybe.
Egy nagy kanállal gyengéden kezdjük el mozgatni a tejet a fazék egyik oldalától a másikig, függőlegesen vágva a gés szilárd részein keresztül. Így kisebb darabokra vágja a gént. A tej 1-2 óra alatt teljesen megkeményedik.
Egy hőálló edényt tegyünk a tűzhelyre, és óvatosan öntsük bele a sajtmasszát. A savó külön válik, mt végül csak a kemény sajtanyag marad.
A sajtmasszát helyezzük sajtformába, szorítsuk le, és hagyjuk lecsöpögni. Hagyjuk a sajtot a formában, amíg el nem éri a kívánt szilárdságot. Ez általában 4-5 órát vesz igénybe.
A kész sajtot távolítsuk el a formából, szórjuk meg sóval és hagyjuk szobahőmérsékleten pár órát, hogy a só beszívódjon. Ezt követően helyezzük hűtőszekrénybe.


:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/kAasmusi2kiGvarPN04e/4912e7daff51a061aa4cb02ce6ee33.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/AtSkopH1_d2V_OaY35c7/e5aa16e42a37c90b3585129143bdfc.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/NUMUW-52Dvbjegrommuz/7f93a22381df84604aa2c4d0f6e830.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/4jNPgxLphUFb1YKlx1WY/25df6f252822c372ff0a0e6c1965eb.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/CZVEWmVS4s6F5bbV63Hy/acb305f91be015bff9e2332f49de20.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/I8O4rpUSH3G7T_92YGM3/c5d208813ebb878b2bb902c749fc84.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/ZdRT9l2w0ndA2FAkSR9-/124f8b5d2fc2ec043b4f95ae82a1e2.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/x06Mag8YDJubK1QsTBRB/9765b6e8e56a3ebbf527aaac9bb3fa.jpeg)












