:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/nrIK0XcTQCWbg4x8ANOJ/9d0bbd5047b364d0c73e7ed90ddf3b.jpeg)
Mesés mákos kalács
Haladóknak ajánlott isteni finom mákos kalács recept.
Hozzávalók
Tészta
- 25 dkg finomliszt
- 3 ks tojássárgája
- 40 g cukor
- 25 g friss élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 tk vaníliakivonat
- 80 g vaj
- só
Töltelék
- 25 g olvasztott vaj
- 25 dkg darált mák
- 2 ek rum vagy rumaroma
- 1 ks citrom lereszelt héja
- 70 g porcukor
- 3 ks tojásfehérje
Eljárás
A mazsolát forró, rumos vízbe áztatjuk.
Az élesztőt egy edénybe mérjük, hozzáadjuk a cukrot és ráöntjük a langyos tejet. Jól elkeverjük és kb 10 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet egy edénybe mérjük, hozzáadjuk a sót és elkeverjük benne. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a vaníliát és az élesztős tejet. Amikor már kb felvette az összes lisztet, akkor hozzáadjuk a vajat is és puha tésztává dagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük a tésztát.
A töltelékhez a mazsolát leszűrjük, majd a mákhoz adjuk az olvasztott vajjal és a citrom héjával együtt, majd összeforgatjuk.
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a mákot és óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk.
A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, rásimítjuk egyenletesen a mákos tölteléket és a két rövidebbik szélét ráhajtjuk, majd a hosszabbik olala mentén feltekerjük.
Tepsire tesszük és letakarva kb 20 percig kelesztjük. Közben a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéssel előmelegítjük.
A megkelt kalácsot néhány helyen megszurkáljuk, majd betoljuk a forró sütőbe és kb 35-40 perc alatt készre sütjük. Kihűlve szeljük, porcukorral megszórjuk és tálaljuk.


:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/kAasmusi2kiGvarPN04e/4912e7daff51a061aa4cb02ce6ee33.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/j-xnqy3ofeOcl05Q2u92/a0524493ec1b1ac7e410fb2412a09c.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/9-aRAFRXr9y75Y0uJFDx/d4b79ce8271469cbc5078c13069c7d.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/UIwJu_buc9j7tUruEXbn/3cd86005207f1c1deaa71103021ea5.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/hHv2fBnNGcl80y7CeutS/1ea81fd3051676a4570be1514c270b.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/5dKyU2K2RJYATP2BDHpY/3f17a2cb6564aa7439f3f4fdf0eee7.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/HtKmR6rhmTnqxmCEngot/95ea536dd362f34a71e9ceb5860563.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/vam6Gbxpr9tc6W-XK2QP/4fb04210f2ee4e8f159d321519ed19.png)












