Pehelykönnyű almás pite
Ez a pite gyakran került az asztalra nálunk otthon, elveszétlenek a vékony, szinte levegős, ropogós tészta és a csodásan fűszeres almafüllő között. Az ovitudók, hazaértem, és már messziről éreztem a fahéj és az alma csodás illatát. Itt az ideje hát, hogy megosszam veletek is ezt a csodás receptet.
Hozzávalók
- 250 g búzaliszt
- 125 g vaj (hideg)
- 100 g cukor
- 1⁄2 csipet só
- 2 tojás
- 5 nagyméretű alma
- 1 citrom leve
- 11⁄2 teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál barnacukor
Eljárás
Elsőként a tésztát kezdjük elészíteni. Öntsük a lisztet egy tálba, majd adjuk hozzá a cukrot és a sót. Azután a hideg vajat vágjuk apró darabokra és morzsoljuk össze a liszttel. Ez a lépés fontos ahhoz, hogy a tésztánk könnyű és omlós legyen.
Ezután adjuk hozzá a tojást és dolgozzuk össze az egészet, míg formálható tésztát nem kapunk. Begyúrás után érdemes a tésztát fél órára hűtőbe tenni, hogy a vaj visszaszilárduljon és könnyen kinyújthassuk.
Amíg a tészta hűl, foglalkozzunk az almákkal. Hámozzuk meg őket, majd vágjuk cikkekre. Nagyon fontos, hogy ne legyenek túl vastagok a darabok, mert akkor nem puhulnak meg elég gyorsan a sütés során.
Dobáljuk bele az almadarabokat egy tálba, majd öntsük rá a citromlevet. Ez segít megtartani az alma szép világos színét. Szórjuk meg a fahéjjal és a barnacukorral, majd keverjük össze alaposan. Az almás töltelékünk készen is áll.
Jöhet a tésztakinyújtás. Vegyük elő a tésztánkat a hűtőből, és nyújtsuk ki gyorsan, mielőtt megpuhulna a vaj benne. Utána tegyük bele egy beolajozott piteformába. Arra ügyeljünk, hogy a tészta mindenhol tapadjon a formához.
Arra vigyázzunk, hogy a tészta széle ne lógjon túl a formán, mert sütés közben a súlya alatt leeshet és elveszítheti a szép, egyenletes alakját.
Ezután kanalazzuk bele a formába az almás tölteléket. Az alma ne lógjon ki a tésztából, hogy a teteje színben és textúrában is harmonizáljon vele. Sütőben 180 fokon süssük aranybarnára, körülbelül 40 perc alatt.
Ha kész, hagyjuk a sütőben 5-10 percig, így a tészta nem lesz ragacsos a belélekedett nedvességtől.