Forrás: canva
Töltött káposzta karácsonyra
Ez a recept egy családi kedvenc a háztartásunkban! Épp úgy szeretjük a főzést, mint a végeredményt. A finom, ízletes gombával és hússal töltött káposzta valódi ünnepi hangulatot teremt.
Hozzávalók
- 1 nagy fej savanyú káposzta
- 500 g darált sertéshús
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál étolaj
- 100 g főtt rizs
- 1 teáskanál édes-nemes pirospaprika
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 200 g füstölt szalonna
- 2 dl tejföl
Eljárás
Kezdjük a rizzsel! Főzz meg 100 g rizst egy kis sóval. Utána tegyük félre hűlni. Ne főzd teljesen puhára a rizst, mert később még hosszú ideig fog főni a töltött káposztában.
A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel nagyon finomra, és párold meg 2 evőkanál olajban.
A darált húst keverd össze a megpárolt hagymával és fokhagymával, majd add hozzá a főtt rizst is. Ízesítsd sóval, borssal és pirospaprikával.
A savanyú káposzta leveleit egyenként töltsd meg a húsos-rizses töltelékkel, majd tekerd össze őket szorosan.
Egy nagy fazekat bélelj ki szalonnával és helyezd bele a töltött káposzta leveleket.
Öntsd rá a maradék savanyú káposzta levét és tedd fel lassú tűzön főni. A töltött káposzta akkor lesz igazán finom, ha lassú tűzön, hosszú ideig fő.
Mikor kész, tálald tejföllel. Hidd, a tejföl igazán feldobja az ízeit!