Forrás: Wikipedia
Dobos torta házilag
A Dobos torta Magyarország egyik legnépszerűbb desszertje, a finom rétegeinek és karamellizált tetejének köszönhetően. Készítsük el együtt ezt a klasszikus édességet, amely garantáltan mindenkit lenyűgöz
Hozzávalók
Piskóta:
- 6 tojás
- 275 Gram porcukor
- 1 tk vanília kivonat
- 1 bögre liszt
- csipet só
Krém:
- 4 tojás
- 200 g cukor
- 1 tk vanília
- 200 g vaj
- 300 g étcsokoládé
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
Karamellréteg:
- 150 g cukor
- 3 ek vizet
- 2 tk citromlé
Eljárás
Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra.
Nagy tálban verjük fel a tojás sárgáját, a cukor felét és a vaníliát magas sebességen, amíg a keverék megsűrűsödik és világos sárga színű lesz, 3-5 percig.
Egy másik nagy tálban verjük fel a tojásfehérjét. Adjuk hozzá a cukor másik felét. A keveréknek keménynek kell lennie.
A tojásfehérje-keverék negyedét keverjük bele a sárgája-keverékbe, majd laza mozdulatokkal hozzákeverjük a többit is. Szitáljuk össze a lisztet és a sót. Keverjük bele a lisztet két részletben, (ügyelve arra, hogy ne keverjük túl a tésztát).
A hat torta réteget külön-külön kell megsütni a sütő felső részén, kb. hét percig (amíg világosbarnává válik). Amikor a torta kész, hagyjuk kihűlni. Ismételjük meg a másik öt réteggel.
A krémhez gőz fölött egy tálban verjük fel a tojásokat a cukorral, amíg világos és habos nem lesz (kb. 5 perc). Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vaníliát, és tovább verjük, amíg kihűl a keverék.
Egy külön tálban verjük habosra a vajat. Adjuk hozzá a csokoládét, és verjük tovább, amíg el nem keveredik. Keverjük össze a két keveréket, és keverjük hozzá a kakaóport.
A krém kb. egyhatodát egyenletesen eloszlatjuk az alsó tortarétegen, ráteszünk egy másik tortaréteget, és ezt ismételjük addig, amíg az öt réteget be nem vontunk a krémmel. Hűtőbe tesszük, a megmaradt krémet pedig félretesszük (ezzel a torta oldalát díszítjük majd.
A félretett tortaréteget tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Tegyük a cukrot, a vizet és a citromlevet egy kis serpenyőbe, és forraljuk fel közepesen magas lángon. Kevergessük, amíg az összes cukor elolvad, ezután keverés nélkül forraljuk tovább, amíg a karamell borostyánszínűvé nem válik.
Ha kész a karamell, azonnal ráöntjük a tortarétegre, és egy spatulával egyenletesen eloszlatjuk rajta. Ha már kezd megkötni (de még mielőtt megkeményedne), vágjuk a karamellréteget 12 egyenlő szeletre. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Végül a cukormázzal bevont darabokat a torta tetejére helyezzük, a maradék krémmel pedig megkenjük a torta szélét.