HIRDETŐ

Forrás: Wikipedia

Dobos torta házilag

A Dobos torta Magyarország egyik legnépszerűbb desszertje, a finom rétegeinek és karamellizált tetejének köszönhetően. Készítsük el együtt ezt a klasszikus édességet, amely garantáltan mindenkit lenyűgöz

HIRDETŐ
Karácsonyi menü: 25 recept az ünnepi asztalra

A recept ebben a cikkben található

Karácsonyi menü: 25 recept az ünnepi asztalra

Hozzávalók

adagok száma
6

Piskóta:

  • 6 tojás Hozzáadott
  • 275 Gram porcukor Hozzáadott
  • 1 tk vanília kivonat Hozzáadott
  • 1 bögre liszt Hozzáadott
  • csipet Hozzáadott

Krém:

  • 4 tojás Hozzáadott
  • 200 g cukor Hozzáadott
  • 1 tk vanília Hozzáadott
  • 200 g vaj Hozzáadott
  • 300 g étcsokoládé Hozzáadott
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor Hozzáadott

Karamellréteg:

  • 150 g cukor Hozzáadott
  • 3 ek vizet Hozzáadott
  • 2 tk citromlé Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

120 perc.
1. Lépés

Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra.

2. Lépés

Nagy tálban verjük fel a tojás sárgáját, a cukor felét és a vaníliát magas sebességen, amíg a keverék megsűrűsödik és világos sárga színű lesz, 3-5 percig.

3. Lépés

Egy másik nagy tálban verjük fel a tojásfehérjét. Adjuk hozzá a cukor másik felét. A keveréknek keménynek kell lennie.

4. Lépés

A tojásfehérje-keverék negyedét keverjük bele a sárgája-keverékbe, majd laza mozdulatokkal hozzákeverjük a többit is. Szitáljuk össze a lisztet és a sót. Keverjük bele a lisztet két részletben, (ügyelve arra, hogy ne keverjük túl a tésztát).

5. Lépés

A hat torta réteget külön-külön kell megsütni a sütő felső részén, kb. hét percig (amíg világosbarnává válik). Amikor a torta kész, hagyjuk kihűlni. Ismételjük meg a másik öt réteggel.

6. Lépés

A krémhez gőz fölött egy tálban verjük fel a tojásokat a cukorral, amíg világos és habos nem lesz (kb. 5 perc). Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vaníliát, és tovább verjük, amíg kihűl a keverék.

7. Lépés

Egy külön tálban verjük habosra a vajat. Adjuk hozzá a csokoládét, és verjük tovább, amíg el nem keveredik. Keverjük össze a két keveréket, és keverjük hozzá a kakaóport.

8. Lépés

A krém kb. egyhatodát egyenletesen eloszlatjuk az alsó tortarétegen, ráteszünk egy másik tortaréteget, és ezt ismételjük addig, amíg az öt réteget be nem vontunk a krémmel. Hűtőbe tesszük, a megmaradt krémet pedig félretesszük (ezzel a torta oldalát díszítjük majd.

9. Lépés

A félretett tortaréteget tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Tegyük a cukrot, a vizet és a citromlevet egy kis serpenyőbe, és forraljuk fel közepesen magas lángon. Kevergessük, amíg az összes cukor elolvad, ezután keverés nélkül forraljuk tovább, amíg a karamell borostyánszínűvé nem válik.

10. Lépés

Ha kész a karamell, azonnal ráöntjük a tortarétegre, és egy spatulával egyenletesen eloszlatjuk rajta. Ha már kezd megkötni (de még mielőtt megkeményedne), vágjuk a karamellréteget 12 egyenlő szeletre. Hagyjuk teljesen kihűlni.

11. Lépés

Végül a cukormázzal bevont darabokat a torta tetejére helyezzük, a maradék krémmel pedig megkenjük a torta szélét.

Reels

Új

Top kategóriák

Húsételek

1154 receptek

Mascarpone

126 receptek

Olcsó ételek

470 receptek

Sütemények

820 receptek

Gyors ételek

1930 receptek

Szószok

268 receptek

Desszert

1816 receptek

Tészta

337 receptek

Túró

228 receptek