HIRDETŐ

Forrás: Wikipedia

Dobos torta házilag

A Dobos torta Magyarország egyik legnépszerűbb desszertje, a finom rétegeinek és karamellizált tetejének köszönhetően. Készítsük el együtt ezt a klasszikus édességet, amely garantáltan mindenkit lenyűgöz

HIRDETŐ
Karácsonyi menü: 25 recept az ünnepi asztalra

A recept ebben a cikkben található

Karácsonyi menü: 25 recept az ünnepi asztalra

Hozzávalók

adagok száma
6

Piskóta:

  • 6 tojás Hozzáadott
  • 275 Gram porcukor Hozzáadott
  • 1 tk vanília kivonat Hozzáadott
  • 1 bögre liszt Hozzáadott
  • csipet Hozzáadott

Krém:

  • 4 tojás Hozzáadott
  • 200 g cukor Hozzáadott
  • 1 tk vanília Hozzáadott
  • 200 g vaj Hozzáadott
  • 300 g étcsokoládé Hozzáadott
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor Hozzáadott

Karamellréteg:

  • 150 g cukor Hozzáadott
  • 3 ek vizet Hozzáadott
  • 2 tk citromlé Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

120 perc.
1. Lépés

Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra.

2. Lépés

Nagy tálban verjük fel a tojás sárgáját, a cukor felét és a vaníliát magas sebességen, amíg a keverék megsűrűsödik és világos sárga színű lesz, 3-5 percig.

3. Lépés

Egy másik nagy tálban verjük fel a tojásfehérjét. Adjuk hozzá a cukor másik felét. A keveréknek keménynek kell lennie.

4. Lépés

A tojásfehérje-keverék negyedét keverjük bele a sárgája-keverékbe, majd laza mozdulatokkal hozzákeverjük a többit is. Szitáljuk össze a lisztet és a sót. Keverjük bele a lisztet két részletben, (ügyelve arra, hogy ne keverjük túl a tésztát).

5. Lépés

A hat torta réteget külön-külön kell megsütni a sütő felső részén, kb. hét percig (amíg világosbarnává válik). Amikor a torta kész, hagyjuk kihűlni. Ismételjük meg a másik öt réteggel.

6. Lépés

A krémhez gőz fölött egy tálban verjük fel a tojásokat a cukorral, amíg világos és habos nem lesz (kb. 5 perc). Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vaníliát, és tovább verjük, amíg kihűl a keverék.

7. Lépés

Egy külön tálban verjük habosra a vajat. Adjuk hozzá a csokoládét, és verjük tovább, amíg el nem keveredik. Keverjük össze a két keveréket, és keverjük hozzá a kakaóport.

8. Lépés

A krém kb. egyhatodát egyenletesen eloszlatjuk az alsó tortarétegen, ráteszünk egy másik tortaréteget, és ezt ismételjük addig, amíg az öt réteget be nem vontunk a krémmel. Hűtőbe tesszük, a megmaradt krémet pedig félretesszük (ezzel a torta oldalát díszítjük majd.

9. Lépés

A félretett tortaréteget tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Tegyük a cukrot, a vizet és a citromlevet egy kis serpenyőbe, és forraljuk fel közepesen magas lángon. Kevergessük, amíg az összes cukor elolvad, ezután keverés nélkül forraljuk tovább, amíg a karamell borostyánszínűvé nem válik.

10. Lépés

Ha kész a karamell, azonnal ráöntjük a tortarétegre, és egy spatulával egyenletesen eloszlatjuk rajta. Ha már kezd megkötni (de még mielőtt megkeményedne), vágjuk a karamellréteget 12 egyenlő szeletre. Hagyjuk teljesen kihűlni.

11. Lépés

Végül a cukormázzal bevont darabokat a torta tetejére helyezzük, a maradék krémmel pedig megkenjük a torta szélét.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új