Forrás: Youtube
Egészben sült karácsonyi kacsa
Próbáld ki ezt az egyszerű, ám annál finomabb karácsonyi kedvencet.
Hozzávalók
- 1 ks konyhakész kacsa
- 2 ks narancs
- 1 cserép tekercsek
- 1 ks szerecsendió
- 8 gerezd fokhagyma
- 2 Szál cékla
- 3 Fej lilahagyma
- 3 ks babérlevél
- 5 cm gyömbér
- 1⁄2 rúd Fahéj
- 1 ks alma
- 1 l csirke alaplé
- 2 ek finomliszt
- 2 dl portói bor
- só szárzeller
Eljárás
Lereszeljük a narancsok héját és a szerecsendió felét, majd hozzáadjuk a sót és a rozmaring leveleit.
Ezzel a keverékkel kenjük be a kacsát kívül-belül, majd hagyjuk pihenni egy éjszakát. Másnap 180 fokra melegítsük elő a sütőt. Miközben egy narancsot felnegyedelünk, egy másik levét pedig facsarjuk ki.
A hagymákat, a répát, a gyömbért meghámozzuk és felvágjuk nagyobb darabokra a 2 ág szárzellerrel együtt. Ezeket egy tepsi aljába tesszük a fahéjjal, babérlevelekkel és rozmaringgal együtt.
A kacsa hasába töltsük bele a narancsot és kockázott almát, majd egy hústűvel zárjuk össze a bőrt. Mellével felfelé tegyük rá a zöldségágyra a kacsát, fedjük le alufóliával és toljuk be a sütőbe. Süssük kb 2,5-3 órán át.
Közben vegyük elő a félretett naracslevet és adjunk hozzá 1 ek mézet. Ezzel a keverékkel kenjük be a kacsát és süssük pirosra.
Mikor a kacsa elkészült, vegyük ki a tepsiből, tegyük át egy tányérra és takarjuk le, pihentessük felvágás előtt 15 percig.
A tepsit tegyük a főzőlapra. Forraljuk el a zöldségek alól a levet, majd öntsük fel a borral és azt is forraljuk jól el. Szórjuk rá a lisztet, keverjük el alaposan, majd öntsük fel az alaplével. Főzzük jól össze 25-30 perc alatt.