HIRDETŐ

Forrás: Youtube

Mázas sült sonka

Szuper ötlet a húsvéti napokra, amikor elengedhetetlen része egy finom, omlós sonka a családi ebédnek.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
8

Hozzávalók

  • 2 kg füstölt kötözött lapockasonka Hozzáadott
  • 2 ks sárgarépa Hozzáadott
  • 1 ks póréhagyma Hozzáadott
  • 1 Fej hagyma Hozzáadott
  • 1 csokor újhagyma Hozzáadott
  • 4 gerezd fokhagyma Hozzáadott
  • 4 levél babérlevél Hozzáadott
  • 1 ek egész színes bors Hozzáadott
  • Hozzáadott

Mázhoz

  • 300 g baracklekvár Hozzáadott
  • 3 ek balzsamecet Hozzáadott
  • 1 ks narancs leve Hozzáadott
  • 100 ml vörösbor Hozzáadott
  • 35 szem szegfűszeg Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

210 perc.
1. Lépés

Egy nagyobb méretű lábost megtöltünk vízzel, fontos, hogy beleférjen kényelmesen a sonka és a zöldségek is. A zöldségeket közepes darabokra vágjuk, körülbelül negyedeljünk fel mindent. A sonkával együtt beletesszük őket a vízbe, és elkezdjük forralni.

2. Lépés

Miután felforrt, fűszerezzük; beletesszük a babérlevelet és a színes borsot, ízlés szerint sózzuk.

3. Lépés

Alacsonyabb fokozatra kapcsolva 2-2,5 órát főzzük, míg meg nem puhul – ez a sonka méretétől függően.

4. Lépés

Ha kész, kiszedjük a főzővízből, és amíg hűl, elkészítjük a mázat. Egy kisebb lábosban alacsony lángon összeforraljuk a hozzávalókat – legyen sűrű, szirupos, de vigyázzunk, nehogy odaégjen.

5. Lépés

A sonkáról eltávolítjuk a hálót, és a bőrét, majd egy éles késsel bekockázzuk és alaposan megtűzdeljük szegfűszeggel. Egy tepsibe teszünk egy rácsot, és ráállítjuk a sonkát, aztán elkezdjük ráönteni a mázat, amit egy ecset segítségével egyenletesen eloszlatunk rajta.

6. Lépés

200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 25-30 percig sütjük, míg szép barna lesz a máz rajta, de mivel a szegfűszegek könnyen megégnek, azokra figyeljünk oda a sütési idő végénél. Ha kész, hagyjuk kicsit lehűlni, a szegfűszegeket eltávolítjuk és úgy szeleteljük fel a sonkát.

Reels

Új

Top kategóriák