Forrás: Youtube
Mázas sült sonka
Szuper ötlet a húsvéti napokra, amikor elengedhetetlen része egy finom, omlós sonka a családi ebédnek.
Hozzávalók
Hozzávalók
- 2 kg füstölt kötözött lapockasonka
- 2 ks sárgarépa
- 1 ks póréhagyma
- 1 Fej hagyma
- 1 csokor újhagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 levél babérlevél
- 1 ek egész színes bors
- só
Mázhoz
- 300 g baracklekvár
- 3 ek balzsamecet
- 1 ks narancs leve
- 100 ml vörösbor
- 35 szem szegfűszeg
Eljárás
Egy nagyobb méretű lábost megtöltünk vízzel, fontos, hogy beleférjen kényelmesen a sonka és a zöldségek is. A zöldségeket közepes darabokra vágjuk, körülbelül negyedeljünk fel mindent. A sonkával együtt beletesszük őket a vízbe, és elkezdjük forralni.
Miután felforrt, fűszerezzük; beletesszük a babérlevelet és a színes borsot, ízlés szerint sózzuk.
Alacsonyabb fokozatra kapcsolva 2-2,5 órát főzzük, míg meg nem puhul – ez a sonka méretétől függően.
Ha kész, kiszedjük a főzővízből, és amíg hűl, elkészítjük a mázat. Egy kisebb lábosban alacsony lángon összeforraljuk a hozzávalókat – legyen sűrű, szirupos, de vigyázzunk, nehogy odaégjen.
A sonkáról eltávolítjuk a hálót, és a bőrét, majd egy éles késsel bekockázzuk és alaposan megtűzdeljük szegfűszeggel. Egy tepsibe teszünk egy rácsot, és ráállítjuk a sonkát, aztán elkezdjük ráönteni a mázat, amit egy ecset segítségével egyenletesen eloszlatunk rajta.
200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 25-30 percig sütjük, míg szép barna lesz a máz rajta, de mivel a szegfűszegek könnyen megégnek, azokra figyeljünk oda a sütési idő végénél. Ha kész, hagyjuk kicsit lehűlni, a szegfűszegeket eltávolítjuk és úgy szeleteljük fel a sonkát.