Fahéjas szilvamártás
Ahogy a forró szilvalekvár elkezdi ölelni a fahéjrudat, az egész konyhában érezhető az ünnepi illat. A recept minden alkalommal sikerül, és nagyon gyorsan elkészül. Családom és barátaim mindig örömmel fogadják ezt az egzotikus, mégis otthonos ízkompozíciót.
Hozzávalók
- 500 g szilva (friss vagy fagyasztott)
- 150 g barna cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 fahéj rúd
- 1 tk vanília esszencia
Eljárás
A szilvát mossuk meg alaposan, majd magozzuk ki. Friss szilvát használva mindig válasszuk a legérettebb darabokat, hogy a mártásban jól érezhető legyen a gyümölcs természetes édessége.
Egy lábasban keverjük össze a szilvát, a cukrot, az őrölt fahéjat, a vanília esszenciát és a fahéj rudat. Ha kevésbé édes szilvát használunk, egy kicsit több cukorral is megbolondíthatjuk a mártást.
Fedjük le és közepes lángon főzzük 20 percig, amíg a szilva teljesen megpuhul. Időközben néhányszor keverjük meg, hogy ne égjen oda.
Vegyük ki a fahéj rúd. Ha egy simább mártást szeretnénk, pürésítsük le a keveréket botmixerrel.
Tálaljuk melegen vagy hidegen, például húsok mellé, palacsintára vagy akár fagylaltra is. A mártás zárt edényben hűtőben tárolva akár egy hétig is eláll.