HIRDETŐ

Forrás: facebook:Borbás Marcsi

Birsalmakompót

Az őszi sétáink során gyakran szedünk magunknak birsalmát a helyi piacról, amelyeket nem csak a mennyei illatuk miatt szeretünk, hanem mert fantasztikus ízt kölcsönöznek a süteményeknek vagy kompótoknak. Az elmúlt években megtapasztaltam, hogy milyen fontos a megfelelő fajta és érettségű birsalma választása.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
4
  • 1 kg birsalma Hozzáadott
  • 112 l víz Hozzáadott
  • 250 g cukor Hozzáadott
  • 1 citrom Hozzáadott
  • 1 rúd vanília Hozzáadott
  • 1 csipet Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

60 perc.
1. Lépés

A birsalmát alaposan mossuk meg, hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat és vágjuk kis kockákra. Én személy szerint tavaly egy hámozót kaptam karácsonyra, ami megkönnyíti a munkámat. Próbáljuk gyorsan dolgozni, hogy a birsalma ne barnuljon meg.

2. Lépés

A cukrot forrjuk fel a vízzel egy nagy fazékban. Adjunk hozzá egy csipet sót, mert segít kiemelni az édességet.

3. Lépés

A lébe tegyük a birsalmát, a vaníliarudat és a citromot. A citromot ajánlom több kisebb darabra felvágni, hogy egyenletesen eloszolja a savasságát a kompótnak.

4. Lépés

Főzzük alacsony lángon, míg a birsalma megpuhul, de még tartja a formáját. Tapasztalatom szerint, a birsalmának gyakran 40-50 perc kell a tökéletes állag eléréséhez. Ne feledjük, fontos, hogy ne főzzük túl, mert akkor már szétesik.

5. Lépés

Ha kész, távolítsuk el a vaníliarudat és a citromot. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk még hozzá cukrot. Személy szerint én szeretem, ha egy kis savanykás íz is van benne, így tökéletesen enyhíti az édességet.

Hasonló receptek

Süss vegán almás kenyeret

Szenvedélyes pékként és igazi almaimádóként az almás kenyér már régóta a konyhai sütési kísérleteim egyik alapköve. Úgy találom, hogy édes reggeliként éppúgy jól működik, mint kávés süteményként vagy téli teasüteményként. Illatos, fahéjas almaillatával nemcsak az érzékeket élénkíti, hanem otthonosságot is áraszt az egész házban.

Készítsen saját alma- és körte lekvárt

A családomban mindig is nagy jelentőséget tulajdonítottunk a házi lekvárnak. Egy nagyon különleges recept, amit minden évben ősszel készítek, az alma-körtelekvár. Egyszerű recept, de az édes és savanyú gyümölcsök minőségéből él. Legszívesebben a saját kertünkből származó almát és körtét használom.

Birsalmalekvár

Nagymamám régi receptjét osztom meg veletek, amit immár több generáción keresztül készítünk el a családban.
VedresB
VedresB
Házi birsalmasajt
Videorecept

Házi birsalmasajt

Az ősz egyedi aromájú gyümölcsének, a birsnek az egyik legnépszerűbb felhasználási módja.

Almalekvár

Az almalekvár egy egyszerű és finom lekvár recept, melyet az őszi almatermés megőrzésére és téli élvezetére használhatunk. Gazdag vitaminokban és rostokban, és nagyon sokféleképpen felhasználható.

Rácsos almás pite

Édes és savanyú rácsos almás pite.

Tökéletes őszi zsíros almás pite

Ez a zsíros almás pite tökéletes őszi íz, így szinte bármilyen alkalomra ideális. Készíts egy nagy adagot, mert a családod biztosan újra kérni fogja!

Csokoládé fondü

Ez a csokoládéfondü recept az egyik abszolút kedvenc desszertem különleges alkalmakra vagy hangulatos estékre. Nem hiányozhat egyetlen romantikus vacsoraasztalról sem. Számtalanszor készítettem már családtagoknak és barátoknak, és mindig elragadó kritikákat kaptam. Az olvasztott csokoládé és a friss gyümölcsök kombinációja egyszerűen verhetetlen, az elkészítése pedig meglepően egyszerű.

Hasonló receptek

Süss vegán almás kenyeret

Szenvedélyes pékként és igazi almaimádóként az almás kenyér már régóta a konyhai sütési kísérleteim egyik alapköve. Úgy találom, hogy édes reggeliként éppúgy jól működik, mint kávés süteményként vagy téli teasüteményként. Illatos, fahéjas almaillatával nemcsak az érzékeket élénkíti, hanem otthonosságot is áraszt az egész házban.

Készítsen saját alma- és körte lekvárt

A családomban mindig is nagy jelentőséget tulajdonítottunk a házi lekvárnak. Egy nagyon különleges recept, amit minden évben ősszel készítek, az alma-körtelekvár. Egyszerű recept, de az édes és savanyú gyümölcsök minőségéből él. Legszívesebben a saját kertünkből származó almát és körtét használom.

Birsalmalekvár

Nagymamám régi receptjét osztom meg veletek, amit immár több generáción keresztül készítünk el a családban.
VedresB
VedresB
Házi birsalmasajt
Videorecept

Házi birsalmasajt

Az ősz egyedi aromájú gyümölcsének, a birsnek az egyik legnépszerűbb felhasználási módja.

Almalekvár

Az almalekvár egy egyszerű és finom lekvár recept, melyet az őszi almatermés megőrzésére és téli élvezetére használhatunk. Gazdag vitaminokban és rostokban, és nagyon sokféleképpen felhasználható.

Rácsos almás pite

Édes és savanyú rácsos almás pite.

Tökéletes őszi zsíros almás pite

Ez a zsíros almás pite tökéletes őszi íz, így szinte bármilyen alkalomra ideális. Készíts egy nagy adagot, mert a családod biztosan újra kérni fogja!

Csokoládé fondü

Ez a csokoládéfondü recept az egyik abszolút kedvenc desszertem különleges alkalmakra vagy hangulatos estékre. Nem hiányozhat egyetlen romantikus vacsoraasztalról sem. Számtalanszor készítettem már családtagoknak és barátoknak, és mindig elragadó kritikákat kaptam. Az olvasztott csokoládé és a friss gyümölcsök kombinációja egyszerűen verhetetlen, az elkészítése pedig meglepően egyszerű.

Reels

Új