:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/UWPXnd1QkAGY-GrItbiU/2c59bb1f8e2d270549f85b65b99540.png)
Forrás: freepik
Legfinomabb lencsesaláta
Nagyon finom és laktató is.
Hozzávalók
Saláta:
- 500 g Zöld lencse
- 1 Fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 Közepes sárgarépa
- mindössze négy evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál fehérborecet
- só és frissen őrölt bors ízlés szerint
- petrezselyemzöld a díszítéshez
Öntet:
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál fehérborecet
- 1 evőkanál Mustár
- 1 evőkanál Méz
- só és frissen őrölt bors ízlés szerint
Eljárás
Először a lencsét mossuk meg alaposan, majd a répával együtt tegyük fel főni. A répát kockára vágva, a lencsét kisebb darabokra teljesen megfőzöm. Ezt könnyen felismerheted, ha már könnyen át lehet szúrni. Ez általában 20-30 perc. Ha belefőzöd a répát, sokkal ízletesebb lesz a saláta.
Amíg a lencse fő, elkészíthetjük az öntetet. Először az olívaolajat, az ecetet, a mustárt és a mézet keverjük össze egy kis tálban. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Ezt az öntetet jól rázzuk fel, hogy összeérjenek az ízek. Ez nagyon fontos.
Aprítson hagymát és fokhagymát. Keverjük össze a főtt lencsével és répával, majd öntsük rá az öntetet. Hagyjuk állni körülbelül fél órát, hogy az ízek összeérjenek.
A salátát tálaljuk ki egy mély tálba, majd díszítsük petrezselyemzölddel. Az így elkészített salátát hagyom állni még 10 percig, hogy az összes íz kellően összeérjen.
A tálaláskor mindig hámozok egy kis citromhéjat a tetejére, ami még frissítőbbé teszi a salátát. Mindig frissen tálald, és a hűtőben ne tartsd több mint két napig.