HIRDETŐ

Forrás: Pixabay

Lekváros kalács az ünnepi időszakokban

A lekváros kalács egy klasszikus magyar édesség, melyet főleg ünnepi időszakokban, karácsonykor és húsvétkor szokás elkészíteni, de akár a napi desszertsütés részeként is megállja a helyét. Egyszerű, de laktató és finom, főleg egy jó bögre kávé vagy tea társaságában.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
10
  • 25 dkg liszt Hozzáadott
  • 2 dkg friss élesztő Hozzáadott
  • 112 dl tej Hozzáadott
  • 5 dkg vaj Hozzáadott
  • 5 dkg cukor Hozzáadott
  • 1 ks tojás Hozzáadott
  • 1 csipet Hozzáadott
  • 15 dkg baracklekvár Hozzáadott
  • 1 ks tojássárgája Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

180 perc.
1. Lépés

Az élesztőt langyos, cukros tejben futtasd fel.

2. Lépés

Keverd össze egy tálban a lisztet, a feloldott élesztőt, a sót, az olvasztott vajat és a tojást.

3. Lépés

Gyúrd össze az egészet, amíg sima tésztát nem kapsz.

4. Lépés

Hagyd a tésztát letakarva meleg helyen kelni kb. 1,5 órát.

5. Lépés

Amikor megkelt, nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra, kb. fél centis vastagságban.

6. Lépés

A tésztára kenj rá egyenletesen a baracklekvárt.

7. Lépés

Tekerd fel a tésztát hosszanti irányban, majd vágd fel 8-10 egyforma darabra.

8. Lépés

A kalácsokat helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, hagyd őket további fél órát kelni.

9. Lépés

A kelt kalácsokat kend le a felvert tojássárgájával.

10. Lépés

Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten (kb. 180 fokon) süsd kb. 25-30 percig, amíg a teteje szép aranysárga nem lesz.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új

Top kategóriák

Mascarpone

141 receptek

Olcsó ételek

503 receptek

Karfiol

66 receptek

Brokkoli

71 receptek

Húsételek

1231 receptek

Borsó

142 receptek

Késői reggeli

311 receptek

Ebéd

2588 receptek