:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/tKL47G4ZIopgn6craDbQ/33b4282221ae1a1e5933d4c7438796.jpeg)
Forrás: pixabay
Zöldségekkel gazdag Fejtett Bableves
A fejtett bableves egy hagyományos magyar étel, amelyet többnyire családi vagy ünnepi alkalmakkor fogyasztunk. A fűszeres húslevesben főtt bab és zöldségek adnak gazdagságot és ízt ételnek.
Hozzávalók
- 250 g fejtett bab
- 500 g marhalábszár vagy marhahús (apróhús)
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- 1 zeller
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 kis fej karalábé
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál pirospaprika
- só, bors ízlés szerint
Eljárás
Az előre beáztatott babot megmossuk és leszűrjük.
Egy nagy fazékban forró vízbe tesszük a babot és főzni kezdjük.
A marhalábszárat (vagy a marhahúst) megtisztítjuk, hideg vízben leöblítjük, majd hideg vízben feltesszük főni.
A hagymát és fokhagymát meghámozzuk és finom vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és kockákra vágjuk.
Egy lábasban az olaj felmelegítjük, hozzáadjuk a hagymát és fokhagymát, majd üvegesre pirítjuk.
Hozzáadjuk a pirospaprikát, majd azonnal felöntjük vízzel és jól elkeverjük.
Hozzáadjuk a kockázott zöldsgeket és a megfőtt babot, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az összetevőket. Sóval és borssal ízesítjük.
Felforraljuk, majd takaréklángon 1-1,5 órán keresztül főzzük, amíg a zöldségek és a bab teljesen megpuhul.
Amikor a hús is főtt, leszedjük róla a zsírt és a csonkokat. A húst kisebb darabokra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe.
Levesszük a tűzről és legalábbig hagyjuk állni. Tálaláskor friss petrezselyemmel megszórjuk.


:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/CYbhvQsBlveF2kq-fXMo/cb7f83679b720f1e1449ae007e4446.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/3iAhM0QZb1tvMDPnLzzS/d2d206cc6eb454b906ac918277d47c.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/5dKyU2K2RJYATP2BDHpY/3f17a2cb6564aa7439f3f4fdf0eee7.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/Tl728_8UBeviUydqdjwb/0c75cfc2b3a8a959e5c71de5784303.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/k2WhAJz6uRtpc1cu0jRF/e3086996edcb02bade7aac8a7ae0ae.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/Qa696ay15ZRRH9p34eHD/f0dfe4f76683155a8876e43f0bae6f.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/DWwD49G8An32ylq0GbPt/27f1071280b0b5dc967b8b1cf75d9f.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/rv_UR9FVX1I8_4nJ8wLC/722f41239053b3290cdaaf5ad91a23.png)












