:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/ekOTAnaMcIYbaFsSrI2A/f35c0178e714462bbe9744f9a3b63e.jpeg)
Nutellás babka
Illatos kelés tészta egy jó adag Nutellával / csokoládéval :)
Hozzávalók
- 125 ml tej
- 1⁄2 dice friss élesztő
- 300 g tönkölybúzaliszt
- 50 g barna cukor
- 1 tojás
- csipetnyi só
- 50 g vaj
- Nutella
- pisztácia
Eljárás
Először elkészítjük az élesztőt: a langyos (nem forró!) tejben feloldjuk az 1CL cukrot és az élesztőt, melegen tartjuk, amíg az élesztő aktiválódik (kb. 10 perc, amíg buborékok kezdenek képződni a felszínén).
Ezalatt összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sót (beleteszem a konyhai robotgépbe, és ott keverem össze mindent, vagy dagasztófejjel a mixerben).
Amikor a kovászunk feljött, hozzáadjuk a liszthez és elkezdjük gyúrni. Fokozatosan adjuk hozzá a tojást és a megpuhult vajat (összesen kb. 10 percig gyúrjuk, amíg elálló, rugalmas tésztát kapunk, ami elválik a falaktól).
Ezt az elkészített tésztát hagyjuk 1 órán át keltetni meleg helyen. Ezután nyújtsuk ki, megkentjük Nutellával (vagy bármilyen csokoládé krémmel), feltekerjük, és hosszában felvágjuk, majd mint egy fonott kalácsot (2 részből) tekercseljük fel. A formázott tésztatésztát egy sütőpapírral bélelt kenyer formába helyezzük, a tetejét megszórhatjuk aprított pisztáciával, és hagyjuk további 1 órán át keltetni, amíg a kalács megnő a térfogatában.
170°C-on sütjük 30' (20' után szoktam alufóliával lefedni a nagymamát, hogy ne égjen meg).

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/qDsKSKJ5QrgfQkD0awxQ/d7a68ca671411693b33b087106e453.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/Qa696ay15ZRRH9p34eHD/f0dfe4f76683155a8876e43f0bae6f.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/RMF43z6wVLWzFNVlliWl/35976c04b9ad83012f371bce442d90.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/I8O4rpUSH3G7T_92YGM3/c5d208813ebb878b2bb902c749fc84.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/-JGTH06gRratk6YrJD8B/1731a3877ce234cae76ec53c59851f.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/IXBJeD4BUpcNoLoH7W2_/1141bf80685557600335eb7bbd3f91.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/tAXOt3UfqQoQcPtt-EV7/07d8351a1dfb52395e773374d77d86.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/OemghRfifUu7fzlvWliU/1d5024f51912e814fb35b7972c3c44.jpeg)












